fbpx

Er zijn verschillende methodes om mindfulness in te zetten. Mindfulness helpt om beter om te gaan met emoties, situaties en vooral de rust te bewaren. Het laat je ook aanwezig zijn in het hier en nu. Het tekenen van mandala’s brengt je hoofd tot rust, maar geeft ook ruimte voor expressie en emoties. In deze blog lees je meer over het tekenen en opbouwen van mandala’s en andere opties.

Historie

Oorspronkelijk komt de mandala uit India waar het als symbool gebruikt wordt in de religie. In zowel het Hindoeïsme als het Boeddhisme. De betekenis van de mandala gaat over het oneindige en wordt vaak ingezet in meditaties. Het kleuren van mandala’s heeft dan ook een meditatief effect waar je veel ruimte creëert voor expressie en stilte.

De mandala (Sanskriet: मण्डल, cirkel) is een plan, kaart of geometrisch patroon dat metafysisch of symbolisch de kosmos uitbeeldt. Patronen komt vaak terug in dezelfde cirkel en werken weer in elkaar door. Je kunt hierin ook je eigen verbeelding gebruiken.

Wil je eerst starten met bijvoorbeeld mandala’s uit een kleurboek? Kies dan een van de diverse mandala kleurboeken die je online kunt bestellen.

Starten met een meditatie / visualisatie

Wat vaak goed werkt is starten met een meditatie / visualisatie. Neem hierin de tijd om te visualiseren. Maar vooral ook tot je te laten komen wat er is vanuit stilte. Je hoeft niet vanuit je denken iets te creëeren. Maar laat tot je komen wat aanwezig is. Neem vervolgens de tijd om vanuit je expressie, gevoelens en emoties de vormen tot uiting te laten komen. De kleuren zeggen vaak ook iets over de state of mind. We kunnen dit vaak ook koppelen aan de chakra’s.

Rood = root chakra (veiligheid)
Oranje = sacral chakra (pleasure en speelsheid)
Geel = solar plexus (empowerment)
Groen = heart Chakra (zelfliefde)
Blauw = keel chakra (expressie)
Indigo / paars = derde oog chakra (intuïtie en inspiratie)
Violet / wit = kruin chakra (universum en contact met het oneindige)

Cirkel opbouw

Voor de opbouw van de cirkel kan je een passer gebruiken. Start met de grootste cirkel. Creëer vervolgens de cirkels in de grootste cirkel die je wilt laten terugkomen. Denk hierbij alvast na over de vormen die je wilt gaan maken.

Vorm opbouw

Je kunt allerlei vormen inzetten. Gebruik hierbij je eigen verbeelding. What comes up in te mind. Let it flow naturally. Wees hierin ook niet te perfectionistisch. Alles mag er zijn.

Kleuren

De kleuren die je gebruikt zijn vaak gerelateerd aan chakra’s (zoals hierboven beschreven) of elementen uit de natuur. Zo kan je bijvoorbeeld blauw voor de kleur van de zee gebruiken. Geel voor de kleur van de zon. Groen voor de kleur van het bos. Name it as you want to color it. Het is jouw expressie. Kies de kleuren die bij jou opkomen.

Mindful Mandala Art Workshop volgen

Je kunt ook de Mindful Mandala Art Workshop volgen in Alkmaar. Check de datums op de pagina voor meer informatie.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: