fbpx

Het Water Element & Yin Yoga

Yin Yoga is verbonden aan een cirkel van Elementen: Water, Hout, Vuur, Aarde en Metaal. Aan deze elementen zijn verschillende emoties verbonden. Deze emoties zijn weer verbonden aan organen en andersom. De organen hebben invloed op de emoties en de elementen. Je kunt Yin Yoga inzetten als een hulpmiddel om balans te creëren tussen Yin en Yang. Op de mat, maar ook in het dagelijks leven. Je leert ermee op een eerlijke manier naar jouw emoties en gebreken te kijken. De realiteit van jouw leven.  

Organen:

De organen die op de meridiaan banen liggen van het water element zijn de nieren en de blaas.

De nieren zijn verbonden aan bloeddruk, glucose metabolisme en de circulatie van het onderlichaam.

De blaas ligt op de langste meridiaan. Deze meridiaan loopt door the hersenen en zal daarom ook je mind beïnvloeden. Wanneer je bijvoorbeeld te veel informatie aan het consumeren bent en dat niet verwerkt op een juiste manier, zul je veel stress ervaren. Deze emoties blijven hangen in de blaas.

Emotie:

De emotie die verbonden is aan het Waterelement is Angst. Het kan dus best zo zijn dat als je te weinig water drinkt, je angstgevoelens naar boven komen. Veelvoorkomende klachten zijn rugpijn, hoofdpijn en mentale problemen. Als je uren lang in de woestijn rond loopt zonder water, zijn dit ook de eerste klachten die naar boven komen. 

Oefeningen die je kunt toepassen voor de blaas zijn Foreward bends. 

Om de nieren te stimuleren kun je het beste backbends toepassen.

Uiteindelijk maak je dus een combinatie van foreward bends en backbends om het hele water element in balans te brengen.

Voelen en ervaren

Water koelt af in de zomer. Om dichter bij je water element te komen, kun je er voor kiezen om in de werkelijkheid dichter bij de elementen te komen. Dit kan je doen door naar zee te gaan en te gaan zwemmen. Je laat alle angst van je af glijden en komt zo in contact met je water energie.

Verandering in je leven zal de blaas positief of negatief stimuleren. Angst staat heel erg in contact met keuzes maken. Als je het lastig vindt om keuzes te maken, kom je in contact met je angst emoties. Om hier beter in te worden, zul je moeten oefenen. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt. 

Een koude douche nemen helpt bijvoorbeeld enorm om de bloedcirculatie te bevorderen. Als je dit nooit doet zal je met koud watervrees kampen. Door het steeds weer te doen, maak je steeds weer een keuze en leer je er gemakkelijker mee omgaan.

Zo gaat het met alles. Je start, je leert, je maakt het je eigen en je beweegt er vervolgens vloeiend mee door het leven.

Angst stuurt een boodschap → de boodschap is een bepaalde energie → met deze energie ga jij uiteindelijk wat doen om verandering door te maken.

Als je veel angst ervaart ontstaat er zwakte in je zenuwsysteem. Hier is belangrijk om hier voor te waken. Te veel yin is ook niet goed. Je verzwakt dan. Kom in balans tussen yin en yang om de zwakte op te lossen. 

Foreward oefeningen zullen je helpen om angst en shock los te laten. Deze zijn overigens ook goed om toe te passen tijdens de menstruatie periode. 

De mooncycle is verbonden met het waterelement. Daarnaast is de mooncycle ook verbonden met de menstruatie. Als jouw water element niet in balans is kun je menstruele klachten ervaren. Zoals hierboven beschreven, zou je dan forewards bends kunnen toepassen. 

Dit voel je wanneer jouw waterelement helemaal in balans is:

 • Playful
 • Confident
 • Strong
 • Kindness
 • Going with the flow
 • Connected to our bodies
 • Grounded
 • Live your life for yourself

Vragen die je kunt stellen om in te tunen op jouw water energie zijn:

  • Hoeveel mensen drinken er momenteel van jouw vitaliteit?
 • Hoeveel vitaliteit is er over voor jou?

Houdingen die jouw water element stabiliseren

 • Half butterfly
 • Seated twists
 • Supported butterfly or fish (met een bolster)
 • Childspose with closed knees

Yin Yoga lessen

Via het online lesrooster kan je deze reserveren. Je kunt online lessen volgen vanuit je eigen woonkamer of meedoen in de studio in Alkmaar. Wil je toch meer weten hierover of heb je vragen? Stuur dan gerust een mailtje naar info@mindeventsfactory.com

2 Comments

 1. […] Water = angst / flow / stilteDisbalans: Stagnatie in de onderrug / veel in het hoofd aanwezig […]

 2. […] Wanneer we vanuit de Chinese geneeskunde kijken zijn emoties gekoppeld aan de seizoenen, organen, lichaamsdelen, lichamelijke klachten en ziekten. De yin yoga therapy is gebaseerd op deze leer. Dan zien we dat de emotie angst gekoppeld is aan de blaas en niermeridianen en het waterelement. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: