fbpx
yoga bekkenbodem

Wist je dat er veel emoties worden opgeslagen in je bekkenbodem? In contact komen met je bekken is dan ook belangrijk voor je mentale welzijn. En dan hebben we het nog niet eens over de voordelen voor je fysieke gesteldheid… Door regelmatig yoga voor de bekkenbodem uit te oefenen, zul je je lichaam en geestelijk sterker voelen. In dit blog delen we daarom vier yoga-houdingen voor de bekkenbodem. 

Sidenote: wij zijn geen medische experts en geven daarom geen advies. Heb je vragen over je gezondheid? Neem dan contact op met je huisarts of fysiotherapeut. 

Bekkenpijn

Wellicht dat je op dit blog bent gekomen omdat je bekkenpijn ervaart en daar graag vanaf wil. Pijn in je bekken kan van grote invloed zijn op je dagelijks leven. Het is vaak een zeurende pijn die fysiek en mentaal veel van je vraagt. En dat is niet gek. Je bekken worden gezien als het centrum van je lichaam waar je veel emoties in opslaat. 

Een veelvoorkomende oorzaak van bekkenpijn is een zwangerschap. Door de groeiende druk op de baarmoeder rekken de banden en spieren in dit gebied op. Dat kan voor pijn zorgen. Een andere oorzaak voor pijn aan je bekken is het hebben van blokkades. Veel energetische blokkades liggen namelijk in je bekkenbodem. Krop je veel emoties op, dan zou je weleens last kunnen hebben van je bekken.

Uiteraard zijn er ook nog andere oorzaken die bekkenpijn kunnen veroorzaken, zoals letsel of gebrek aan lichamelijke inspanning. 

Waarom yoga bij bekkenpijn? 

Zoals we hierboven al vertelden, vormen je bekken het centrum van je lichaam die zowel fysiek als mentaal van grote invloed zijn op hoe je je voelt. Door je bekken te versterken en ze flexibeler te maken, zul je je vrijer en beweeglijker voelen. Sterke bekken zorgen daarnaast voor stabiliteit en stevigheid: iets wat zowel lichamelijke als geestelijk voor rust kan zorgen. 

Wat de reden van de pijn in je bekkenbodem ook is, we begrijpen goed dat je de pijn wil verzachten. Yoga is een van de manieren om bekkenpijn te verzachten. Voordat we een aantal oefeningen delen die goed zijn voor het versterken van de bekkenbodem, is het eerst goed om een aantal disclaimers te delen:

  • Ben je zwanger? Bespreek dan met de verloskundige welke oefeningen je wel en niet kan uitvoeren.
  • Als je minder dan zes maanden geleden een operatie hebt gehad, adviseren wij eerst contact op te nemen met een huisarts of fysiotherapeut voordat je oefeningen uitvoert.
  • Mocht je pijn ervaren tijdens het beoefenen van een yoga-houding, stop daar dan mee. Yoga hoort geen pijn te doen. 
  • Start rustig en voel in je lichaam welke oefeningen, maar ook de duur, voor jou het beste voelen. Yoga is geen wedstrijd.

Yoga-oefeningen tegen bekkenpijn

Tijd voor actie! Want welke houdingen helpen nou tegen bekkenpijn? Hieronder delen we vier houdingen waarmee je meer ruimte creëert in je bekken waardoor de pijn verzacht en je meer stabiliteit ervaart. 

Yoga-oefening voor bekkenbodem: de Frog

  • Stap 1. Ga op je handen en knieën zitten. Zorg dat je deze houding over de hele breedte van je yoga-mat doet. 
  • Stap 2. Breng je knieën langzaam uit elkaar totdat je een beetje weerstand voelt. Let op: niet te veel. 
  • Stap 3. Beweeg langzaam naar beneden met je onderarmen. Laat je knieën op dezelfde plek. 
  • Stap 4. Adem een paar keer goed in en uit en maak verbinding met je bekken. 

Yoga-oefening voor bekkenbodem: de bridge

  • Stap 1. Ga op je rug liggen en leg je armen plat op de mat. 
  • Stap 2. Buig je knieën en kom langzaam omhoog.
  • Stap 3. Breng nu ook je je heupen en plaats je armen onder je lichaam.
  • Stap 4. Strek – zonder weerstand te voelen – je rug zoveel mogelijk. Houdt de houding een paar minuten aan en kom dan weer rustig naar beneden.

Yoga-oefening voor bekkenbodem: dragon upward

  • Stap 1. Plaats je rechterbeen vooruit. je knie is recht boven je enkel.
  • Stap 2. Laat je linkerknie rusten op de grond. Het is ana jou of je je voet actief of inactief houdt. Als je je voet actief houdt, dan heb je meer balans en stevigheid in het lichaam. 
  • Stap 3. Adem rustig door naar je bekkengebied en onderrug. onderrug. Blijf een aantal minuten in deze houding. 
  • Stap 4. Kom vervolgens op je buik liggen en wissel van kant. 

Yoga-oefening voor bekkenbodem: de happy baby

  • Stap 1. Ga met je rug op de yogamat liggen en breng je knieën naar je borst. 
  • Stap 2. Pak vervolgens de buitenkant van je voeten vast.
  • Stap 3. Beweeg op je gevoel heen en weer. Het kan prettig zijn om je voeten in je handen te drukken zodat je wat weerstand voelt. 

Uiteraard leiden er meerdere wegen naar Rome. Zo ook voor het verzachten van je bekkenpijn. In dit blog delen we daarom diverse oefeningen om de pijn in je bekken te verlichten. 

Yin yoga voor de heupen en het bekkengebied

Een fijne vorm van yoga voor het bekkengebied, is yin yoga. Deze les – die je kunt aanschaffen in de shop – helpt je om te aarden en spanning los te laten. Het zijn oefeningen waarmee je diepe stretches toepast op het bindweefsel. Houdingen worden 3 tot 5 minuten aangehouden. Op deze manier kan je spanning loslaten vanuit het bindweefsel.

Ervaar je veel emotionele stagnaties en chronische pijn? Dan is de yin & fascia cursus wellicht wat voor jou. Deze online training is interessant voor mensen met chronische pijnklachten, spanningsklachten, emotionele blokkades en iedereen die hier meer over wilt leren. 

1 Comment

  1. […] tussen het bekken en je creatievermogenLast van je bekken? Creëer ruimte en verlichting met deze vier houdingen.Malasana yogi squat voor onderrug en bekken […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...