fbpx

De laatste tijd spreek ik steeds vaker mensen die niet weten wat een normale ademhaling is. Terwijl het eigenlijk gewoon heel simpel gezegd kan worden, is het voor veel mensen toch niet te doen. Door stress en druk voelen veel mensen zich opgejaagd en angstig. Hierdoor slaat je stress-systeem op tilt en ga je ‘raar’ ademen. Ook wel hyperventileren. In deze blog leg ik je meer uit over een ‘normale’ ademhaling…

Een ‘normale’ ademhaling bestaat niet

Veel mensen hopen ook op een antwoord dat ze gaat bevrijden vanuit stress en druk. Dat is helaas niet aan de orde. In het ‘normale’ leven zijn nou eenmaal prikkels en stress aanwezig. De manier waarop jij daarmee omgaat bepaalt het stress niveau in jouw lichaam en het effect daarvan op de ademhaling. Wanneer je hardloopt, zal je ademhaling een stuk hoger zijn dan als je aan het mediteren bent. Dit is het effect van verschillende situaties waarin je ademhaling verandert. Een ‘normale’ ademhaling bestaat niet. Want er zijn verschillende situaties waarin een andere vorm van ademhalen vereist is. Hoe jij ermee omgaat en hoe jij weer rust momenten inbouwt zijn cruciaal voor herstel.

Wat is dan een natuurlijke ademhaling?

Toen je geboren werd is jouw ademhaling natuurlijk op gang gekomen. Als baby denk je niet na hoe je ademhaling stroomt. Dit gaat als vanzelf. Tegenwoordig denken veel mensen na over de ademhaling. Deze is van slag en moet zo snel mogelijk weer ‘normaal’ worden. Helaas werkt dat niet zo. Als je lange tijd oppervlakkig ademhaalt (hoog in de borst), raakt je middenrif gestresst. Hier ontstaat spanning. Je lichaam moet weer nieuwe gewoonten en patronen aanmaken waardoor het weer gaat wennen aan de ‘natuurlijke ademhaling’. Over de ‘natuurlijke ademhaling’ denk je niet na. Deze stroomt als vanzelf door het lichaam. De ademhaling is namelijk zelf in staat om te reguleren naar ontspanning als we deze niet controleren en aanpassen met onze gedachten.

Waarom raakt de ademhaling van slag?

Doordat we veel in ons hoofd aanwezig zijn, raakt onze ademhaling van slag. De ademhaling is de verbindende factor tussen onze mind en lichaam. Vaak gaan onze gedachten sneller dan ons lichaam aan kan. Je kunt wel zeggen dat deze dan niet op een lijn liggen. De ademhaling gaat op dit moment de gedachten achterna, maar dit is niet in lijn met het lichaam. Het lichaam gaat hierdoor signalen sturen naar het brein. Deze signalen zetten zich om in de emotie angst en stagnaties in het lichaam. Zo ontstaan klachten in het fysieke lichaam en het brein.

Hoe kom je weer van die klachten af?

Er zijn diverse ademhalingsoefeningen die kunnen helpen bij het reguleren van spanningsklachten. In mijn Online Cursus Breathe Better leer je alles over ademwerk en ga je van bewustwording van jouw patronen naar focus en een gezonde mindset. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...