fbpx

Heb je vaak last van zere heupen? Pijn in je onderrug? Wat uitstraalt naar je benen of nek? Of spanning in je liezen? Grote kans dat er spanning op de psoas spier staat. De psoas wordt ook wel de spier van de ziel genoemd. Hier worden emoties en trauma’s in opgeslagen wat zich uit in pijn of ongecontroleerde emoties als je hier niets aan doet. In dit blog ontdek je oefeningen en hoe je de psoas spier kan losmaken met massage oefeningen die je zelf kunt doen om pijn en trauma te verzachten. Dit helpt je om weer ruimte en ontspanning te ervaren.

Psoas spier yoga oefeningen

Het bindweefsel rondom de psoas spier is vaak iets wat wordt vergeten in het oplossen van chronische pijn en emotionele blokkades. Je kunt de psoas spier losmaken met fascia ballen in combinatie met yoga houdingen die werken voor de psoas spier.

In de Yin & Fascia Therapie Masterclass leer je hier meer over in een les van 2 uur. Je ontvangt bij het bestellen van deze masterclass ook een setje van 2 fascia massage ballen. Je kunt ook de volledige 6-weekse online yin & fascia therapy cursus volgen. Hiermee ga je nog meer de diepte in van je lijf.

De psoas spier herinnert zich emotie en gevoel vanuit het trauma. Dit wordt vastgezet en heeft ruimte en tijd nodig om te ontspannen. Psoas spier yoga kan hieraan bijdragen. Dit zijn bijvoorbeeld yin yoga-oefeningen die een direct effect hebben op de psoas.

Psoas spier stretchen met de deer pose

De deer pose is een houding waarmee je spanning in de heupen, onderrug en liezen kunt losmaken. Met een diepe stretch en ademhalen masseer je de psoas spier zelf van binnenuit. Zo kan je de psoas spier losmaken.

Zo kom je in de houding:

  1. Kom rechtop zitten
  2. Plaats je rechtervoet naar achteren
  3. Plaats je linkervoet tegen je rechterbovenbeen aan
  4. Adem in en twist naar je linkerbovenbeen
  5. Adem uit en buig over je linkerbovenbeen heen

In de houding kun je rustig gaan doorademen. Naar het bekkengebied, de liezen en heupen. Vaak kan het zijn dat er nog onbewust spanning wordt vastgehouden in de bilspieren, onderrug en heupen. Je kunt dit makkelijk loslaten door eerst je bekkenbodem aan te spannen (alsof je je plas ophoudt) en vervolgens weer te ontspannen (loslaten).

Adem vervolgens 3-5 minuten door in deze houding.

Neem daarna een moment van navoelen. Je komt rustig uit de houding en kom rustig even op je rug liggen om na te voelen. Ook in deze ontspannen houding adem je bewust door het lichaam heen. Je geeft zo ruimte aan het bindweefsel, de spieren en gewrichten om terug te keren naar de natuurlijke houding. Het moment van navoelen is bijna nog belangrijker dan de houding zelf, omdat je hierin spanningen vanuit de stretch loslaat.

Daarna wissel je van kant. En voel je weer na.

Psoas spier zelf los masseren met yin yoga en fascia therapie

Wil je meer weten over oefeningen voor de psoas spier leren of hoe je de psoas spier zelf kan losmaken? Dan is de yin & fascia therapy cursus van Joyce Mol een geschikte training om meer hierover te leren. Je leert hierin diverse houdingen in combinatie met fascia ballen om ruimte te creëren in het lichaam en het bindweefsel. De psoas wordt hierin veelvuldig behandeld. Je kunt ook losse lessen op het online learning platform vinden voor het ontspannen van de psoas.

Wil je meer weten over de betekenis van de Psoas en de spier van de ziel? Dan is het zeker de moeite waard om het boek ‘Psoas. De spier van de ziel’ te lezen.

Back to Nature Retreat

Tijdens een privé back to nature retreat gaan we ook aan de slag met psoas oefeningen en (zelf) massage die je helpen om trauma en emoties los te laten uit je lijf. Zo kom je bij je kern en kun je weer diepe ontspanning gaan ervaren. Je kunt ook een boeken.

3 Comments

  1. […] op de psoas-spier. Dit helpt om emoties als boosheid en frustratie te […]

  2. […] oorzaak van pijn in de onderrug en bil kan stress en trauma zijn. In dit gebied bevindt zich ook de psoas spier. Deze wordt ook wel de spier van de ziel genoemd. Wanneer je pijnklachten afkomstig zijn uit stress […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...