Als je vaak last hebt van hoofdpijn en stress is de kans groot dat je last hebt van gespannen kaken. Dit kan je krijgen door stress, concentratie, nachtmerries of bijvoorbeeld tandenknarsen. Met deze simpele massage oefening kan jij jouw kaakspieren weer ontspannen. Een oefening die je regelmatig kunt herhalen voor het optimale effect.

Wanneer je al langere tijd aan stress lijd, dan kan het wel even duren voordat je kaakspieren weer volledig ontspannen zijn. Neem de tijd hiervoor. Masseer het bindweefsel van je kaakspieren iedere dag in de ochtend en avond en kijk na een aantal weken of het bindweefsel, spieren en gewrichten blijvend ontspannen aanvoelt.

Oorzaken gespannen kaakspieren

Wanneer je vaak last hebt van gespannen kaakspieren door bijvoorbeeld bruxisme, dan is het goed om te onderzoeken waar dit vandaan komt. Dit kan bijvoorbeeld met een psycholoog, tandarts en fysiotherapeut. Maar je kunt ook verder gaan in andere ontspanningsoefeningen voor je kaakspieren. Ademhalingsoefeningen zijn bijvoorbeeld heel effectief bij het ontspannen van de nek, kaken en schouders.

In de blog over tandenknarsen en bruxisme lees je hier meer over. Het kan ook zijn dat de gespannen kaken ontstaan vanuit een ander gedeelte in jouw lichaam. Het bekken. In deze blog over bekkenpijn en lage rugpijn lees je hier meer over.

Verband tussen gespannen kaken en bekken

Het is ook goed mogelijk dat spanning in de kaken ontstaat vanuit het bekkengebied. De kaken zijn verbonden aan het bekkengebied. In de online yin & fascia therapy cursus ontdek je oefeningen die je helpen om spanning in het bekken, de nek en de kaken te verhelpen.

Vaak ontstaan klachten in een specifiek gebied niet op de plek zelf. Maar ontstaat het door compensatie door pijn of disbalans op een andere plek in het lichaam. De fascia / bindweefsel is namelijk een interconnected systeem door het gehele lichaam. Wanneer er ergens disbalans ontstaat door pijn, littekenweefsel of breuken, kan dit door compensatie doorwerken naar onder andere de kaken.

Je kunt ook losse yin yoga lessen volgen voor het bekken om de kaken te ontspannen. Wanneer je het bekken ontspant, zul je merken dat de kaken ook ontspannen. De oefeningen die je leert kan je regelmatig herhalen om zo gegrond en in verbinding met je lichaam te blijven. Vaak komen gespannen kaken ook door stress. Yin Yoga helpt om stress te verminderen.