fbpx
familieopstelling

Heb je ooit gehoord van een familieopstelling? Een familieopstelling is een alternatieve psychotherapie die je helpt inzicht te krijgen in wie je bent en waarom je doet wat je doet. In dit blog vertelt Namfon Dil, systemisch coach, er alles over.

Alles met elkaar verbonden

Je hebt vast gemerkt dat de zomer op zijn retour is. Wind, regen, en sneller donker wordende avonden. De dagen van naar binnen keren komen er weer aan. Ik hou van de lange dagen vol licht, warmte en zon. Maar ik merk wel dat mijn lichaam behoefte heeft aan zichzelf terugtrekken. Want dat is wat we doen vanaf de herfst en in de winter. Naar binnen keren, rusten en opladen. Zodat we in de lente en de zomer weer kunnen bloeien en naar buiten kunnen toetreden. Precies zoals de seizoenen.

Hierin zie je maar weer hoe alles met elkaar verbonden is en hoe wij als mens onderdeel zijn van al deze natuurlijke systemen en dynamieken. En nu ik het woord systemen en dynamieken benoem, kan ik een mooie brug slaan naar familieopstellingen.

Familieopstellingen

Je familiesysteem is de grootste kracht die invloed heeft op hoe jij nu handelt, doet, denkt en voelt. En dan heb ik het niet alleen over je gezin van herkomst maar ook de generaties voor jou kunnen nu nog van invloed zijn op niet helpend gedrag. Het familiesysteem is als een fontein, zoals Els van Steijn in haar boek de Fontein schrijft.

Een goed werkende fontein stroomt natuurlijk. Alle bakken vangen water op en geven dit moeiteloos door aan de bak beneden. Bovenaan de fontein bevindt zich de stroom van het leven. En elke rij met bakken representeert een generatie. Jij in de kinderrij met je (overleden) broers en zussen in volgorde van oud naar jong. Boven jou je ouders, daarboven jouw opa en oma’s en ga zo maar door. En onder jou, als je de stroom van het leven hebt doorgeven, jouw (overleden) kind(eren).

De basisprincipes van een familiesysteem

Er zijn een drietal basisprincipes van een familiesysteem, namelijk:

  • Binding: in een moeiteloos stromende fontein heeft iedereen evenveel recht, ondanks wat die persoon misschien heeft gedaan, op een plek in het systeem.
  • Ordening: de ordening gaat om een bepaalde hiërarchie dus van oud naar jong. Het bepaalt je plek in het familiesysteem en welke rol en verantwoordelijkheid daarbij hoort. In deze ordening horen ook niet geborenen of overledenen omdat zij net zoveel recht hebben op hun plek in het systeem.
  • Balans: waar geven en nemen in balans dienen te zijn. Waarbij je als kind nooit in balans met je ouders kunt komen, zij hebben je namelijk het grootste geschenk gegeven en dat is het leven. Als kind hoef je daarom alleen maar te ontvangen. En dat vinden we niet altijd even makkelijk.

Je kunt je voorstellen dat er in deze drie principes verschillende dynamieken ontstaan die ervoor zorgen of hebben gezorgd dat jij als kind, en nu als volwassene, op de verkeerde plek in de fontein staat. En een verkeerde plek in de fontein betekent dat de fontein niet meer moeiteloos stroomt. Dat die hapert en moeite heeft om alle bakken te vullen.

Dynamieken in het familiesysteem

Dynamieken kunnen heel makkelijk ontstaan. Bijvoorbeeld al door het niet erkennen van een doodgeboren kindje. Misschien heb je wel een broertje of zusje die niet erkent wordt en heb je het gevoel dat je iemands anders leven leeft. Of dat je het leven niet ten volste leeft omdat je met een schuldgevoel zit. Een onbewust schuldgevoel naar dat niet erkende doodgeboren broertje of zusje die hier niet is. Of was er een scheiding en ben je tussen je ouders in komen te staan. Of heb je de overtuiging dat geven beter is dan nemen is waardoor je jezelf uitblust.

Jij als leider van je leven weet natuurlijk dat de eerste stap naar verandering bewustwording is. En misschien heb je wel al geprobeerd om je gedrag te veranderen maar merk je toch nog dat je geregeld in dezelfde patronen blijft hangen. Als je voelt dat je hard werkt, pleasegedrag vertoont, jezelf niet op één zet, veel geeft en weinig terugkrijgt, forceert, trekt aan dingen en vooral het gevoel hebt dat het allemaal moeizaam gaat ondanks je inzet. Dan kun je de klok erop gelijk zetten dat jij nog niet op de juiste plek in je familiesysteem staat.

Naar binnen keren

Om een moeiteloos leven te ervaren moet je naar binnen te keren. Je mag ontdekken wat zich afspeelt onderwater in het systeem van herkomst. Want daar zit jouw heling. Voor jezelf en eventuele generaties na jou. Als je bereidt bent om patronen te doorbreken, te erkennen, te aanvaarden wat er is in je systeem dan kan er rust in het familiesysteem komen.

Hoe zou dat voor je zijn? Een moeiteloos leven? Ja, ik zie die glimlach wel. Voelt rustig he? Stuur me gerust een berichtje als je meer wilt weten over systemisch coachen en familieopstellingen en wat dit voor jou kan betekenen.

Interesse in het boek van Els van Steijn? Je koopt ‘m via onderstaande link.

1 Comment

  1. […] de oorzaak van je perfectionisme weg. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een familieopstelling te doen of te gaan werken met ademhalingsoefeningen door de dag […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...