Ervaar je regelmatig pijn in je lichaam? Wat veel mensen niet weten is dat blokkades in het lichaam in de vorm van pijn en blessures kunnen ontstaan vanuit emoties. Emoties die niet de kans krijgen om een weg naar buiten te vinden. Dit ontstaat met name door angst. Maar ook emoties als boosheid, verdriet en zorgen kunnen zich uiten in fysieke stagnaties in het lichaam. In dit artikel lees je meer over methodes die je kunt inzetten om emotionele blokkades in het bindweefsel op te lossen.

Yin yoga om emotionele blokkades in het bindweefsel los te laten

Yin Yoga kun je inzetten als methode om weer te leren voelen. In de huidige maatschappij is blijdschap vaak de enige emotie die getoond wordt. Woede, verdriet en angst zijn emoties die vaak worden weggedrukt. Want deze emoties zouden je niet vooruit brengen. Het tegendeel is waar. Deze emoties brengen je juist in beweging na verloop van tijd. ”It’s an energy that wants to move”. En dat klopt het is een energie die om aandacht vraagt. Wat verlangt het van jou? Wat geeft jouw gevoel aan?

Yogadocente Joyce mol geeft hieronder meer informatie over specifieke yin yoga houdingen en welke emoties daarbij aangeraakt worden. In haar yin & fascia therapy cursus ontdek je meer over de kracht van yin yoga in combinatie met massage ballen.

Sphinx pose
Voor het stabiliseren van de wervelkolom. Met deze houding creëer je ruimte in het midden van je rug en je onderrug. Zeker als je veel onderrug klachten hebt, kun je deze houding wat vaker oefenen. De emotie angst is verbonden aan klachten in de onderrug. Je zult merken dat er langzaam meer ruimte ontstaat. Hou deze houding 3 tot 5 minuten vast.

Wat is yin yoga en wat is het effect op het bindweefsel?

Bij Yin Yoga zitten we zo’n 3 tot 5 minuten in een houding. Soms iets langer om echt de diepte in te gaan en ruimte te creëren. In de houding werk je op het ritme van je eigen ademhaling naar de plekken in je lichaam die om aandacht vragen. De plekken die spanning en eventuele blokkades bevatten. Je ademhaling hoef je niet te forceren. Deze laat je gewoon stromen zoals die is. Onze adem is namelijk zelf in staat om weer te reguleren naar ontspanning wanneer je deze gewoon laat zijn zoals die is.

Emotionele blokkades loslaten in het bindweefsel

Na de houdingen is er een moment van navoelen. Dat moment van navoelen is er voor om het bindweefsel zijn weg terug te laten vinden na een stretch. Hierin kun je werkelijk opmerken wat de houding voor je heeft, betekent. Dit is het moment van release waarin emotionele blokkades in het bindweefsel losgelaten worden.

Vaak voelt het oncomfortabel om lang in een houding te zitten. Maar hetzelfde geld voor jouw houding achter de computer. Hoe lang zit jij voorovergebogen achter de laptop? Hoelang sta jij misschien onbewust in een houding waar je later last van krijgt in je rug, nek of schouders. Of emoties die je binnen houdt, hoe voelt de spanning in je lijf? Het is heel logisch als je weerstand in de houdingen ervaart of tijdens het proces van navoelen moeite hebt om je over te geven aan de release. Oefening baart kunst.

Met yin yoga werken we op het dieper liggende bindweefsel en blijven we lang in de houding om er weer ruimte te creëren in het bindweefsel en de fascia weer terug in balans te brengen.

Meer lezen over emotionele blokkades loslaten in het bindweefsel? Wellicht vind je onderstaande boeken interessant.

Malasana // Squad Pose
Met deze houding geef je ruimte aan het heupgebied, de onderrug, liezen en de bekkenbodem. Deze houding kan je wat meer ontspanning bieden als je gedurende dag veel zit. Daarnaast biedt het ook ontspanning bij onderrugpijn tijdens de menstruatieperiode.
Hou deze houding 3 tot 5 minuten vast.

Emotionele en energetische leer van yin yoga

Hierboven beschrijf ik met name het fysieke gedeelte. Het energetische gedeelte is hieraan gekoppeld.

Yin Yoga is gebaseerd op de 5 elementenleer uit de Chinese geneeskunde en op de werking van de fascia. Door te werken op het dieper liggende bindweefsel en de fascia werken we in op de meridianen. Deze meridianen lopen over dezelfde lijnen als de fascia. Hierdoor heeft yin yoga een werking op het fysieke en energetische lichaam.

Door de diepe stretches geven we de energie en daarmee de emoties die gekoppeld zijn aan de organen de ruimte om er te zijn. Hierdoor kun je emoties makkelijker loslaten en ontstaat er weer ruimte in het lichaam.

De waarde van yin yoga is groots. Tijdens mijn lessen leer ik mensen hoe zij zelf hun adem en diepe stretches kunnen gebruiken als innerlijke healing tool. Door steeds meer prikkels van buitenaf en denkpatronen zijn mensen de verbinding met het natuurlijke ritme kwijtgeraakt. Yin Yoga helpt je om dit weer te vinden, emotionele stagnaties op te heffen en weer ruimte te vinden om Vrij te Leven.

Wellicht vind je mijn cursus Yin & Fascia Therapy ook wel interessant om je verder in te verdiepen. Als docent, therapeut en chronisch pijn patiënt kan je hier ontzettend veel waarde uit halen.

Mail mij dan op info@mindeventsfactory.com voor meer informatie.