De functie van de elementen in Yin Yoga

De functie van de elementen in Yin Yoga

Yin Yoga is gekoppeld aan de anatomie en aan de vijf elementen vanuit de Chinese geneeskunde. Deze elementen zijn een leidraad vanuit de natuurlijke processen, jaargetijden en onze emoties. Acupuncturisten werken ook vanuit de vijf elementen en om die reden kunnen we een koppeling maken in de behandeling van Acupunctuur en Yin Yoga. 

De elementen waar we over spreken

 • Water
 • Hout
 • Vuur
 • Aarde
 • Metaal

Invloeden op elkaar

 1. Water voed hout.
 2. Hout voed het vuur.
 3. Vuur wordt aarde.
 4. Aarde wordt doorgesneden door metaal.

Emoties en organen die verbonden zijn aan de elementen

De elementen zijn verbonden aan emoties en onze organen. Vanuit de Chinese geneeskunde wordt er gezegd dat de manier waarop onze organen behandeld worden invloed heeft op onze emoties. Dat geldt ook andersom, als bepaalde emoties opkomen door een specifieke situatie kan dit jouw organen beïnvloeden.

 • Water
  Emotie: Angst (disbalans)
  Organen: Blaas en nieren
 • Hout
  Emotie: Woede (disbalans)
  Organen: Lever en galblaas
 • Vuur
  Emotie: Vreugde (Joy & Happiness)
  Organen: Hart, dunne darm, pericardium, driewarmer
 • Aarde
  Emotie: Zorgen (disbalans)
  Organen: Maag en milt
 • Metaal
  Emotie: Loslaten (onzekerheid)
  Organen: Longen en de dikke darm

Yin Yoga en de elementen

Yin Yoga kan worden toegepast als er disbalans ontstaat in een van de elementen. Je kunt een practice toepassen op de verschillende elementen, maar je kunt ze ook allen combineren. Bijvoorbeeld als je veel woede ervaart, kun je een hout sequence doen. Als je erg angstig bent, kun je een practice oefenen die gericht is op de blaas en nier meridianen (water element). Zelf werk ik ook nog volgens de maanfasen. De maan heeft invloed op ons als de mens en zeker vrouwen voelen zich verbonden met de cyclus. Tijdens mijn lessen online en offline zul je dan ook veel lezen en leren over deze cyclus en hoe je daarmee kunt werken.

Yin Yoga en Acupunctuur

Mind Events Factory werkt samen met een acupuncturist. Nathalie Bimmel uit Heerhugowaard Noord kan jou ondersteuning bieden vanuit de acupunctuur (vergoed door de zorgverzekeraar). Om jezelf op de lange termijn in balans te houden, combineren we dit traject met Yin Yoga. Zodat jij straks zelf je balans weet te houden en kan onderhouden. Vraag naar de mogelijkheden!

Klachten die je kunt behandeling met acupunctuur kun je hier lezen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *