fbpx
Bevallen tijdens volle maan

Er is steeds meer aandacht voor de kracht van de maan op ons als mens. Zo geloven mensen erin dat de volle maan invloed heeft op onze nachtrust. Ook hoor je regelmatig dat er meer kinderen worden geboren tijdens volle maan. Maar is dat wel zo? Het brengt ons op de vraag: ‘Klopt het dat er tijdens de volle maan meer vrouwen bevallen?’ In dit blog geven we antwoord op die vraag over de stand van de maan en geboorte. 

Ook duiken we in diverse geboorterituelen wereldwijd.

Volle maan bevalling 

Dat sommigen geloven dat er meer vrouwen bevallen tijdens volle maan, is natuurlijk niet zonder reden. De maan heeft immers invloed op onze aarde (lees: de getijen van water), dus waarom niet op ons als mens? Dat de stand van de maan invloed heeft op water is voor velen een reden om te geloven dat de stand van de maan effect heeft op ons als mens. En heeft de maan dus ook invloed op een bevalling tijdens volle maan. Maar klopt dat wel?

Het antwoord op die vraag luidt ‘nee’. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat er ook daadwerkelijk meer vrouwen bevallen tijdens volle maan. Uit diverse onderzoeken blijkt dat het aantal geboortes tijdens volle maan gelijk is aan de dagen waarop het geen volle maan is. Wel is het zo dat de meeste baby’s ‘s nachts worden geboren. Dat verklaart volgens onderzoekers dan ook waarom mensen erin geloven dat meer vrouwen bevallen tijdens volle maan. De maan is ‘s nachts nou eenmaal beter zichtbaar, al helemaal als het volle maan is, en dus zijn we ons meer bewust van de maanstand dan overdag. 

Benieuwd naar de cyclus van de maan in 2022? Hier vind je een uitgebreid overzicht van de maanstanden van dit jaar. 

Leven met de maan

Dat het dus een mythe is dat er meer vrouwen bevallen tijdens volle maan, betekent natuurlijk niet dat je de maan moet laten voor wat het is. Voor veel mensen is de maan immers een krachtige houvast voor het leven. Zij zetten de verschillende maanstanden dan ook in om ritme te geven aan het leven en de kracht van de maan optimaal te benutten. 

De periode waarin het volle maan is, is de maan op z’n krachtigst. Ben jij of je partner uitgerekend tijdens volle maan? Dan kun je merken dat je emotioneel reageert op situaties en slechter slaapt. Vanuit de astrologie wordt dan ook aangeraden om een stapje terug te doen. Het is aan jou als aanstaande vader of moeder om te ervaren wat dit voor jou betekent. 

Wil je tijdens volle maan de tijd nemen om naar binnen te keren, zodat je voelt wat je kan loslaten? In de Full Moon Womb Awakening Class neemt Joyce, Founder van Mind Events Factory, je mee op een innerlijke reis. In deze innerlijke reis mag je loslaten wat je niet mee wilt nemen richting de nieuwe maan cyclus. Dit is een mooi ritueel om te doen voorafgaand aan je volle maan bevalling. Dus een maand voor de bevalling. Een mooie periode om naar binnen te keren.

Geboorteritueel

Mocht je binnenkort een kindje verwachten, blijf dan nog even hangen. Veel mensen die zich verdiepen in de maanstanden en leven in het ritme van de maan, zetten ook diverse geboorterituelen in wanneer hun zoon of dochter is geboren. Een ritueel is immers een mooie houvast om extra stil te staan bij een geboorte. Zo voeren vrouwen over de hele wereld al eeuwen rituelen uit bij een geboorte. Volgens hen is de manier waarop we nieuw leven ontvangen namelijk belangrijk voor het leven dat voor ons ligt. 

Benieuwd naar diverse geboorterituelen? Hieronder delen we een aantal gebruikelijke rituelen van over de hele wereld. 

Latijns-Amerika

Er zijn diverse manieren waarop bevolkingsgroepen nieuw leven ontvangen. In Latijns-Amerika is het gangbaar dat net bevallen vrouwen zich de eerste veertig dagen richten op de band met hun baby. Dit wordt ook wel la cuarentena, de quarantaine, genoemd. De moeder en hun baby blijven in die periode binnen en staan gedurende veertig dagen centraal. Er wordt voor hen gezorgd: van koken tot wassen en alles daar tussenin. 

West-Afrika

Een belangrijk geboorteritueel in West-Afrika is het begraven van de placenta. De Ibo, een volk in West-Afrika, ziet de placenta als het orgaan dat ervoor heeft gezorgd dat je kindje gezond ter wereld is gekomen. Het begraven van de placenta is dan ook een belangrijk onderdeel binnen het geboorteritueel. Om de placenta te eren, begraven ze de placenta onder een boom. Die plek noemen ze de ‘zan boku’, ofwel: de plek waar de placenta begraven is.  

Bali

Het Balinese volk gelooft dat een baby na de geboorte dicht bij de geestelijke wereld staat en dus mogen baby’s de de eerste maanden de vloer nog niet aanraken. Pas als de baby 105 dagen oud is, mag het voor het eerst contact hebben met de vloer. Dat mijlpaal wordt gevierd met een feest, de Nyabutan, waarbij de baby gezegend wordt. 

Wil je meer weten over de maan? Dan kan je ook het Moon Phase Yin Yoga E-book inzetten om je leven af te stemmen op het ritme van de maan. Meer lezen over de maan? Ga hier naar alle maan blogs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...