fbpx

Het Aarde Element & Yin Yoga

Yin Yoga is verbonden aan een cirkel van Elementen: Water, Hout, Vuur, Aarde en Metaal. Aan deze elementen zijn verschillende emoties verbonden. Deze emoties zijn weer verbonden aan organen en andersom. De organen hebben invloed op de emoties en de elementen. Je kunt Yin Yoga inzetten als een hulpmiddel om balans te creëren tussen Yin en Yang. Op de mat, maar ook in het dagelijks leven. Je leert ermee op een eerlijke manier naar jouw emoties en gebreken te kijken. De realiteit van jouw leven.  

Organen:

Milt & Maag

Emotie:

Zorgen maken (Worry)

Het aarde element is verbonden aan het fysieke lichaam, de wereld, een veilig gevoel, je thuis voelen, sensualiteit en een goede nachtrust. Als je dit zo leest heeft dit alles te maken met thuis komen. Je kunt thuiskomen bij jezelf. Maar ook op een locatie. Wellicht heb je het wel eens ervaren op een specifieke locatie (denk aan een ashram, een yoga weekend, een retreat of bij een bekende thuis). Het gaat erom dat jij je veilig voelt. Voor jezelf. Je kijkt diep naar binnen en voelt of dit is wat JIJ wilt. Niet omdat het moet van je omgeving of mensen met macht.

‘’A sense of wellbeing.’’

Natuur – de planeet

Het aarde element is onderdeel van de natuur en de planeet.

Volle maan staat ook in het teken van thuiskomen op aarde. Daarom zijn het aarde element en de Mooncycle aan elkaar verbonden. De Mooncycle is een verschijning op de planeet. Eens per maand zal er een Full Moon sessie georganiseerd worden.

Je kunt op dit soort momenten intenties uitspreken waar jij meer van wilt. Waar jij meer op wilt focussen. Je kunt chanten (zingen) naar de zee. Het eren van het aarde en het water element in dezelfde tijd.

Chanting to the earth and the sea.

Connectie met ritme

Ritme is ontstaan vanuit de natuur. De natuur heeft zijn ritmes. Dag en Nacht. De  jaargetijden. Wanneer je het moeilijk hebt om ritme in je leven aan te brengen, heb je een disbalans in het element aarde.

Oorsprong

Alles is met elkaar verbonden. De planeet, de natuur, ritmes. Maar ook waar je vandaan komt is verbonden. Motherhood. De mooncycle. Zwangerschap. De cyclus van de vrouw is verbonden aan de mooncycle. Water. Net als de maan bestaan wij voor het grootste deel uit water.

Het aarde element vieren aan zee is een feestje. De zee als water element, het zand of kiezel als aarde en de maan als symbool wat ons verbindt.

Vitaliteit

Gezondheid ontstaat door een veilig gevoel, een goede nachtrust en fijne mensen om ons heen. Liefde. Aanraking (sensualiteit) geeft ons een gevoel van thuis komen, veilig voelen en ergens toe behoren. Natuurlijk, je moet tevreden zijn met het geen dat jij bent. Maar de verbinding die daarna gemaakt wordt, de aanvulling is het mechanisme om te vermenigvuldigen.

Hier ontstaat jouw familie en jouw thuis, de veilige bestemming.

Daarnaast is er ruimte voor fysiek thuis in de vorm van een verblijfsplaats (een huis) en familieconnecties.

Ben ik zelfverzekerd of maak ik me zorgen?

Nourishment

Voeding ontvangen. Nourishment ontvangen. Rust is de voeding van een nieuwe lading energie. Twijfel en overdenken neemt energie van ons en zorgt uiteindelijk voor disbalans. Als je merkt dat er meer energie van je geïncasseerd wordt dan dat er aan je gegeven wordt, is het goed om eens in kaart te brengen wat die energie nemers en energie gevers dan zijn. Vervolgens ga je meer met de energie gevers doen om je reserves weer aan te vullen. Yin Yoga is een fijne vorm van nourishment. Maar het kan ook werkelijke voeding zijn zoals fruit en groenten.

Verder is het de vraag en het besef wie er om jou geeft.

Respecteren zij jou in voor en tegenspoed?

Zelfacceptatie is een groot onderdeel van het aarde element. De eerste plaats waar jij je veilig bij moet voelen is jezelf. Acceptatie is stabiliserend. Dus als jij volledig accepteert wie jij bent en kan leven volgens jouw verlangens heb je de eerste energielijn al gevuld.

Hoe is je connectie met jouw lichaam? Hou je ervan? Het heeft alles te maken met je veilig voelen op fysiek niveau.

Verslavingen

Verslavingen zijn gerelateerd aan het aarde element. Als je een verslaving hebt kun je vaak slecht aarden. Je hebt een bepaalde gewoonte aangeleerd die jij als persoon niet oké vindt. Het beïnvloedt jouw leven negatief, maar ook dat van anderen.

Control freaks compenseren een veilig gevoel met andere dingen dan het ZIJN en het HEDEN.

Diëten en eetgewoonten zoals boulimia en anorexia zijn ook gerelateerd aan het aarde element. De maag is hier ook zeer mee verbonden. Je bent niet tevreden over jezelf. Je hebt geen gevoel van eigenwaarde en je creëert ook geen veiligheid voor jezelf.

De boodschap van het element aarde

‘’Luister naar jouw lichaam’’ is een aarde statement.

Het gaat om jouw benodigdheden. Niet die van iemand anders. Wat heb jij nodig om te kunnen groeien? Wat heb jij nodig om rust in te bouwen? Hierna kun je loslaten en opbloeien.

Positief of negatief?

Het aarde element is in verbinding met obsessies, aandoeningen, cravings, routines en rituelen. Routines en rituelen kunnen ook goed zijn.

Maag

Fysieke en emotionele symptomen langs de maag merdiaan zijn problemen met de mond, neus, tanden, mentale problemen en pijn langs plaatsen op de baan van de maag meridiaan.

Milt

Fysieke en emotionele symptomen die een Aarde Imbalans vertonen zijn:
Overbezorgdheid (moederen), verstikkende aandacht, zorgen maken, obsessies, martelen, nederigheid, tegenstrijdigheid, vastklampen, gebrek aan sympathie, eetproblemen, cravings naar snoep, overeten, misselijkheid, diabetes, zwakke spieren, maagproblemen, gewichtstoename, pijn langs de

Bij yin yoga lezen we vaak alleen maar welke klachten er verbonden zijn aan de meridianen en de organen. Dat klinkt misschien negatief. Maar je kunt het ook omdraaien. Als je dit leest en je herkent je er niet in, dan betekend het waarschijnlijk dat jouw aarde element gewoon in balans is.

Houdingen die passen bij het Aarde element (Grounding):

De houdingen zijn er voor om met de meridianen van de Maag en de Milt te werken.

 • Mudra (yoga voor de vingers): Prithvi Mudra
  Vingers wijzen naar beneden naar de grond
 • Childspose (open of gesloten benen)
 • Sfinx / half frog (een been optrekken met de binnenkant van het been op de grond)
 • Saddle
 • Seated twist
 • Snail (niet doen als je nekklachten hebt), je kunt ook de Seated Foreward Bend Pose doen).
 • Supported bridge (met block)
 • Happy baby

  Er zijn ook allerlei tussenposes die je tussendoor doet. Dit doe je om balans te vinden tussen voorover buigingen en backbends.

Yin Yoga lessen

Wil je toch meer weten over yin yoga en het aarde element? Volg dan eens een online yin yoga les of lees er meer over in ‘Keepers of the soul‘.

1 Comment

 1. […] Aarde = zorgen / veilig voelenDisbalans: Stagnatie in de benen / veel in het hoofd aanwezig […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: