fbpx

Piekeren is ontzettend vermoeiend. Je hoofd blijft maar doormalen. Er speelt een hoop in je leven waar je onzeker over bent. Keuzes maken wordt daardoor lastig omdat je in een vicieuze cirkel zit. In deze blog lees je 4 tips welke jou helpen om meer rust in je hoofd te krijgen en te stoppen met piekeren.

1. Journalen om te stoppen met piekeren

Schrijven en journalen helpt om je gedachten helder te bekijken. Schrijf eerst eens al je gedachten op en observeer dan hoe groot je angsten zijn. Klopt het wat er staat? Wat is het grootste rampscenario dat er kan gebeuren? Of is er in deze rampscenario nog steeds veel mogelijk? Vaak zijn onze zorgen in ons hoofd groter dan de werkelijkheid. Een emotie duurt ook maar 90 seconden. Daarna wordt het overgenomen door het analytische brein en die de ‘ramp’ in je hoofd alleen maar groter maakt. Wanneer je je hier bewust van bent en schrijft over je emoties, zul je merken dat veel van deze emoties verder willen in een verhaal. Maar door juist niet mee te gaan in het verhaal in je hoofd en het van je af te schrijven, zul je merken dat er al meer ruimte in je hoofd ontstaat. 

2. Meditatie en ademwerk om te stoppen met piekeren

Mediteren en ademwerk is een van mijn favoriete raadgevers. Stil en voelen is iets waarvan veel mensen onrustig worden. Vaak ontstaat piekeren als mensen eindelijk wat meer rust in de dag hebben gevonden. Observeer eens wat er gebeurd als je volledig stil bent en rustig door blijft ademen. En vind er niets van. Juist door jezelf te veroordelen over deze gedachten wordt het zwaar. Dus geef jezelf de ruimte en wees oordeelloos over je gedachten. 

Na het mediteren of ademwerk te beoefenen kan je ook journalen. Schrijf bijvoorbeeld over de inzichten die je kreeg tijdens de meditatie. De veranderingen die je ervaarde. Dit zijn dingen waar je naar terug kan verwijzen als je het weer even moeilijk hebt.

In de gratis 3-daagse breathe better challenge ontvang je oefeningen die je helpen om direct rust in je hoofd te creëren. Daarbij ontvang je ook journal opdrachten die je helpen het piekeren en oude patronen los te laten.
 

3. Bewegen helpt om uit je hoofd te komen

Bewegen is ontzettend belangrijk om je gedachten een plekje te geven. Wandelen in de natuur. Een meditatie of ademsessie op een vast moment van de dag of bijvoorbeeld hardlopen. Het zorgt ervoor dat je gedachten vanuit ontspanning een plek krijgen. Vaak komt dan juist het antwoord dat je nodig hebt. Of juist helemaal niets. 
 

4. Praat erover

Zorg dat je met iemand kunt praten over je gedachten. Iemand anders kan misschien net dat ene zetje geven of je de juiste tips geven om toch weer wat rustiger naar de wereld te kijken

Voor mij helpt het altijd om een rondje om het meer te lopen, te mediteren en te ademen. Door mijn lichaam in beweging te brengen na een stilte meditatie kom ik weer terug in mijn lijf.

In de wereld van nu zitten we vaak veel in ons hoofd. We zijn continu overprikkeld door invloeden van buitenaf. Denk aan social media, verzoeken van vrienden, familie, werk. Soms vergeten we daarin ons eigen welzijn. Door juist stil te zijn en te observeren waar de behoeftes liggen, zullen antwoorden voor veranderingen vanzelf naar voren komen.

Beter leren omgaan met piekergedachten?

Dan is de Online Cursus Breathe Better ook een mooie cursus om te volgen. Tijdens deze cursus leer je de kracht van ademhalen en vind je innerlijke rust.

De online kan je geheel in je eigen tijd volgen. Elke week start je een nieuwe module. En je houdt levenslang toegang tot het cursusmateriaal zodat je altijd kunt terugvallen op alle helende en diep ontspannen ademhalingstechnieken. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like...